Jelle houdt van wereldgeschiedenis, is zeer geïnteresseerd in veldslagen en oorlogen uit het verleden. Hij vraagt mij de oren van mijn hoofd met vragen naar complexe maatschappelijke situaties. ‘Hier’ en ‘daar’ en van ‘toen’ naar ‘nu’, kris kras door elkaar en ik probeer de gevolgen in de huidige context duidelijk uit te leggen. ‘t Is even vol- en mijn gedachten erbij houden. Jelle wil graag naar de militaire academie. Jelle: “Ben je als papa niet bang als ik het leger in ga als het oorlog is?”. Onder het motto ‘och, als jij dat wil, doe vooral waar je plezier in hebt want dan word je er goed in. En goede mensen zijn altijd hard nodig vooral in slechte tijden’ blijf ik rustig en antwoord: “Ja.” Jelle: “Wat?” Ik laat een zucht. “Natuurlijk ben ik dan bang.” Jelle: “Oh.” Als papa ben ik heel erg bang en schreeuw ik mijn onmacht uit. Het doet me denken aan een les van mijn opa toen ik klein was: “Het zijn de oude mannen die oorlog bedenken en jonge mannen die het met hun leven mogen bekopen.” Zou het eens anders kunnen in onze menselijke geschiedenis?

Auke VanderHoek

©2015 Auke VanderHoek, alle rechten voorbehouden.
Gepost door:Auke VanderHoek

Content met inhoud in woord en beeld. Fotograaf, journalist, schrijver en dichter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s