Jonathan Mannion, Eminem en Proof live in Amsterdam 1999

Op 23 februari 1999 verschijnt het tweede album The Slim Shady LP van de Amerikaanse rapper Eminem. Negen maanden later staat hij op 12 november voor het eerst op het podium in The Max zaal van De Melkweg in Amsterdam. Met als hype-man zijn jeugdvriend en collega rapper Proof.

Met persaccreditatie voor ART12 Hip Hop Magazine mag ik van De Melkweg met mijn camera naar binnen om een fotoreportage te maken. Maar binnen kom ik een uitdaging tegen. Op bijna alle pilaren en toegangsdeuren van The Max zaal zijn A4tjes geplakt met in vette letters geprint: ‘NO PHOTO’S!’

Goede foto’s maken van live optredens is al een uitdaging. Als het management of de artiest ook nog eens verbiedt om foto’s te maken, dan is dat best wel een dingetje bij het maken van een fotoreportage.

De enige fotograaf die wel foto’s mag maken is de uit New York City meegereisde (nu ook beroemde) fotograaf Jonathan Mannion. Met een foto assistent aan zijn zijde zit hij links op het podium. Zijn assistent voorziet de camera’s van nieuwe filmrolletjes en op commando geeft hij of neemt hij camera’s en lenzen aan.

Zonder assistent heb ik mijn plaats gevonden rechtsvoor in de hoek, onder het balkon en achter een aantal andere bezoekers. Met redelijk uitzicht op het podium terwijl ik zelf uit het zicht ben. Mijn camera met telelens blijft in de tas. Ik bestudeer het licht en op de tast leg ik de juiste film in de camera en stel het in op ISO 3200. En dan afwachten, eerst maar eens zien wat er gebeurt als anderen gaan fotograferen.

Zodra de show begint en Eminem en Proof gaan rappen worden de fotografen één voor één uit het publiek gevist door de bodyguards en de zaal uit geleid. Alleen de meegereisde fotograaf links op het podium fotografeert er druk en ongestoord op los.

Na een aantal nummers is het concert goed op gang en zijn de bodyguards niet meer gefocust op eventueel aanwezige fotografen maar op het enthousiaste publiek. Ik pak mijn camera uit de tas en op het moment dat de artiesten niet aan mijn zijde van het podium staan of mijn kant opkijken richt ik over de schouder van de bezoekers voor mij en schiet. Na een filmrol volgeschoten te hebben pak ik alles in en zit het concert uit.

Eminem haalt met zijn tweede album internationaal succes en verbreekt een aantal records. En vestigt zijn naam als één van de meest tekstueel getalenteerde rappers. Jeugdvriend en collega rapper Proof wordt op 11 april 2006 tijdens een ruzie in een nachtclub in Detroit doodgeschoten.

Uit het fotoarchief van Auke VanderHoek
Eminem en Proof, 12 november 1999, De Melkweg, Amsterdam

Camera: Canon EOS 3
Lens: Sigma 70-200mm
Film: Fujifilm Provia 400 gepusht naar 3200
Ontwikkeld door fotolab S-Color.

Gepost door:Auke VanderHoek

Content met inhoud in woord en beeld. Fotograaf, journalist, schrijver en dichter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s